Waterfluitje

Nodig:

Rietje

Schaar

Water

glas

Stappen

  1. Knip met een schaar het rietje op ongeveer 1/3 van de strook. De snede moet BIJNA helemaal door het rietje lopen, maar laat een klein stukje ongesneden zodat de twee helften aan elkaar blijven hangen.
     
  2. Buig het rietje in een rechte hoek, zorg ervoor dat de twee delen niet van elkaar afbreken.
     
  3. Vul het glas met water .
     
  4. Steek het langste deel van het rietje in het water.
     
  5. Houd het rietje in een hoek van 90 graden. Plaats je lippen op het kortere uiteinde van het rietje en blaas rustig in het rietje.
    Wat hoor je?
     
  6. Als je moeite hebt om een ​​fluitend geluid te produceren, probeer dan de bovenkant van het lange uiteinde van het rietje te knijpen.
     
  7. Zodra je waterfluit een constant, stabiel geluid maakt, probeer je het rietje in het water omhoog of omlaag te brengen. Wat gebeurt er met de toonhoogte van je Waterfluit als je dit doet?

Verklaring

De Waterfluit werkt door de trilling van de lucht, en meer specifiek de luchtkolom in het rietje. Het langere stuk dat je gedeeltelijk in water hebt ondergedompeld, zit vol met lucht en water (de hoeveelheid hangt af van hoe diep je rietje in het water zit). Wanneer je de lucht over de bovenkant van het langere stuk blaast, laat je de luchtkolom trillen. Deze trillende luchtkolom zorgt voor het fluitende geluid dat je hoort. De toonhoogte van het fluiten is afhankelijk van de hoeveel lucht die je in het rietje laat. Hoe meer lucht er in het rietje zit, hoe lager de toonhoogte van de fluit. Minder lucht zal een hogere toonhoogte creëren.

 

Krijg jij geluid uit je rietje?

Maak van jezelf een foto of filmpje en stuur deze naar één van onze sociale media of naar info [at] jcw.be

We zijn zeer benieuwd!