Springerig geluid

Heb je wel eens in de bioscoop gezeten en gemerkt dat je het stampen van het monster echt kon voelen?  Hele harde muziek of geluiden kunnen dingen laten bewegen. In dit proefje kun je rijstkorrels laten bewegen door het geluid van je favoriete muziek.

Nodig:

stuk plasticfolie

ongekookte rijst of couscous

schaal

schaar

verschillende soorten muziek

stereotoren met boxen

Stappen

1. 

doe het plasticfolie over de schaal

2. 

span het folie goed strak over de schaal door het aan alle kanten een beetje aan te trekken

3. 

zet de schaal voor de geluidsbox

4. 

leg de ongekookte rijst of couscous op het gespannen folie

5. 

zet de radio aan en doe hem steeds harder (maar niet zo hard dat de buren of je oren er last van krijgen)

 

Wat is er gebeurd?

 

Hoe denk je dat dat komt?

6. 

probeer ook eens een andere soort muziek

 

Welke muzieksoorten doen het heel goed? En welke minder?

 

Lukt het je ook door naast de schaal te zingen om de rijst te laten opspringen?

Verklaring

Geluiden zijn trillingen van de lucht. Dingen die geluid maken, zoals onze stembanden of de radiobox trillen waardoor de lucht eromheen mee trilt. De trillende lucht kan er dan weer voor zorgen dat andere dingen mee gaan trillen, zoals het plasticfolie. Het gespannen folie duwt de rijstkorreltjes de lucht in, dus deze springen mee op de maat. Zachte muziek geeft zachte duwtjes, terwijl harde muziek harde duwen geeft. Daarom gaan de rijstkorrels steeds harder trillen als je de muziek harder zet.

 

Geluidstrillingen planten zich door allerlei dingen voort. Vooral trommelvlies-achtige objecten geleiden geluid goed. Doordat de trillingen zich door het vel van plasticfolie voortplanten, gaat het vel trillen en springt de rijst op. Lage tonen hebben een lagere frequentie dan hoge tonen. Materialen die het geluid onderweg tegenkomt zijn eerder geneigd mee te trillen met lage tonen, denk maar aan de geluidsoverlast die je hebt van de buren. Het is het 'gedreun' van lage tonen die via de muren of de vloer jouw woonkamer intrillen en jouw oren bereiken. Ook bij muziekfestivals in de open lucht kun je op kilometers afstand de lage tonen horen terwijl de hoge tonen al lang uitgedoofd zijn. Van 20 Hertz (20 trillingen per seconde) tonen, heeft 1 trilling een lengte van 17 meter, terwijl een hoge toon van 20 kiloHertz (20 000 trillingen per seconde) een trilling bevat van 17 milimeter.

© 2004–2020 proefjes.nl / auteurs

Kan jij de korrels laten bewegen?

Maak van jezelf een foto of filmpje en stuur deze naar één van onze sociale media of naar info [at] jcw.be

We zijn zeer benieuwd!