Vanwaar komt de term 'broodjeaapverhaal'?

Mythes, sages en legendes. Veel schrijvers konden hun creativiteit al uitwerken in één van deze vormen van oude volksverhalen, maar de termen worden vaak door elkaar gebruikt.

In mythen spelen goden en halfgoden meestal de hoofdrol. Denk maar aan de verhalen over Griekse of Romeinse goden. In legendes zijn het vaak heiligen of heilige voorwerpen die een belangrijke rol in het verhaal spelen. Door fictieve elementen toe te voegen aan de personages ontstaat er vaak een wonder in het verhaal, zoals het wonder van Sint-Joris. Een gewone man, die als enige sterk en moedig genoeg was om de draak, die gevoed werd met jonge meisjes, te doden. Of ken je het legendarische zwaard van de even legendarische held koning Arthur? Over Koning Arthur gaan ook veel legendes de ronde. (Lees hier meer over Koning Arthur.)

Dan zijn er ook nog de sagen. Een sage is een volksverhaal dat gaat over wonderlijke wezens die vaak bovennatuurlijke krachten hebben, zoals heksen, monsters, tovenaars, weerwolven en geesten. Een sage speelt zich ook af op een specifieke plek. Een dorpje, een meer of een zee dat een heel belangrijke rol speelt in het verhaal. Een hele befaamde sage is het verhaal over De vliegende Hollander, een spookschip dat al veel schippers van angst heeft doen verstijven. (Lees er hier meer over.) Of de sage over Manneken Pis in Brussel ken je misschien ook?

Maar wat is dan een broodjeaapverhaal? En vanwaar komt deze grappige term? Heeft iemand jou ooit al eens een verhaal verteld dat zo begon: 'Ik heb gehoord van de tante van de kapper van de zus van de vriend van mijn broer...' Wel, dan zou het kunnen dat jij al eens een broodjeaapverhaal hebt gehoord. Bij dat soort verhalen ontbreekt namelijk de bron van het verhaal. Wie het verhaal doorvertelt, heeft het van iemand anders gehoord die op zijn beurt de oorspronkelijke verteller evenmin kent.

Broodjeaapverhalen zijn vaak sensationele, bizarre verhalen die worden doorverteld alsof ze waargebeurd zijn en mensen geloven het vaak ook echt. Ze zijn bedoeld om mensen angst aan te jagen of te choqueren. De exacte locaties en namen van personen ontbreken. Je hebt waarschijnlijk wel al eens gehoord over het monster van Loch Ness? Een monster dat zou leven in Loch Ness, een groot, diep meer in Schotland. Veel mensen zouden het wezen reeds gezien hebben en verhalen erover zijn al eeuwen oud, maar er bestaat geen enkele duidelijke foto van het monster. Dit is een perfect voorbeeld van een broodje aap. Of heb je al eens gehoord over het hondje in de microgolfoven? Of over de werknemer van Coca-Cola die in een tank vol Cola viel en helemaal oploste? Er bestaan tal van broodjeaapverhalen.

Ooit ging een verhaal de ronde dat je in een bepaald restaurant broodjes met apenvlees kon bestellen en zo ontstond de term broodjeaapverhalen.