Belgisch succes met een Congolees tintje

door Michael Delbeke

De kolonisatie van Congo leverde België geen windeieren op: met het geld dat Leopold II verdiende aan de rubberplantages uit Congo financierde de koning heel wat bouwwerken in België. Ons land plukte ook op cultureel gebied de vruchten van de vroegere kolonisatie: met Vincent Kompany, Dedryck Boyata, Youri Tielemans, Romelu Lukaku en Michy Batshuayi schitterden er in de zomer van 2018 vijf Rode Duivels met Congolese roots op het WK. Maar ook in de muziek leverde Congo een belangrijke bijdrage aan de Belgische cultuur: het leverde de basis voor de wereldhit Kili Watch.

Kili Watch van The Cousins uit 1960 was een van de eerste Belgische wereldhits ooit. Van het vrolijke liedje, gezongen in een verzonnen taal, werden een miljoen platen verkocht. Jarenlang werd er gedacht dat het een scoutslied was dat op een indianenlied was gebaseerd, maar volgens een boek over de scouts van Evere klopt dat niet.

Dat het lied Europa bereikte via de scouts van Evere klopt wel, maar priester Cuyt – eind jaren '40 aalmoezenier bij de scouts van Evere – pikte het op in Congo, waar hij het een groep roeiers hoorde zingen. Cuyt liet het op kamp zingen door de scoutsjongens. Een van de scoutsleiders die het lied op kamp begeleidde op gitaar, Gustave Derese, richtte een tiental jaar later de band The Cousins op. Met het liedje Kili Watch boekten ze internationaal succes, het liedje werd zelfs gecoverd door Johnny Hallyday. Met dank aan de scouts van Evere dus, maar zeker ook met dank aan Congo.