Jaarthema's en SDG's 2024

Elk jaar kiezen we binnen JCW één of meerdere jaarthema's, dat onze focus op enerzijds wetenschap en anderzijds cultuur belicht, waar we dat jaar extra aandacht aan zullen geven. Dit jaar kozen we als jaarthema's "Op onderzoek in de natuur" en "Gezonde voeding". Deze koppelen we aan toepasselijke SDG's (Sustainable Development Goals) met het oog deze thema’s duurzaam in te zetten. We kozen in 2024 voor SDG 2: Geen Honger en SDG 15: Leven op het land. Zo kwamen we uit op onderstaande slogan voor 2024:

Volle Magen, Groene Vingers

Met deze SDG willen we graag focussen op een duurzaam bewustzijn rond eten en voedselverspilling. Uit deze keuze vloeide dan ook een gloednieuw kamp, het Themakamp: LaboKitchen dat plaatsvindt in Russeignies te midden van de natuur. Daarnaast willen we ook intern meer aandacht besteden aan duurzaam voedsel en houden we één keer per maand een gezellige, duurzame lunch op kantoor. Bij het kiezen van een traiteur of restaurant voor ontmoetingsmomenten met het bestuur of vrijwilligers houden we steeds met een duurzaamheidsaspect rekening. Bijvoorbeeld veel vegetarische of veganistische keuzes, lokale productie, … Tijdens onze wetenschapsdagen in Sint-Pieters-Leeuw staat een bezoek aan een bioboerderij op de planning en tijdens de wetenschapsdagen in Brussel houden we een sessie over duurzaam eten van de toekomst.

 

Daarnaast focussen we dit jaar extra op natuur en bos. We gebruiken de natuur als inspiratiebron om ons te blijven verwonderen, als speelterrein om ons uit te leven en als laboratorium om onderzoeksvragen te stellen en te onderzoeken. Dit komt in verschillende activiteiten naar boven. Zo hebben we een nieuw wetenschapskamp BosLabo waar de deelnemers  zich onderdompelen in natuur en wetenschap. Ook andere activiteiten zoals de Wetenschapsdagen Groene Genieën en Missie Wereldverbeteraar besteden extra aandacht hoe we ons kunnen laten inspireren door de natuur voor duurzame ontwikkelingen. Alsook enkele interessante workshops uit ons aanbod die we zo extra in de kijker willen zetten: ECO-helden, Windturbines en Bijzzzonder.

 

In 2023 werden er tijdens een brainstorm op het beleidsweekend met bestuur, vrijwilligers en personeel twee nieuwe SDG's gekozen: SDG 5: Gendergelijkheid en SDG 9: Innovatie en duurzame infrastructuur en kwamen we zo uit op onderstaande jaarthema’s:

Wees Jezelf bij JCW

SDG 5 : Gendergelijkheid
Wij kozen SDG 5: gendergelijkheid, maar vulden deze in als genderinclusief. Wij willen als JCW een veilige plek bieden waar iedereen zich thuis voelt. We schreven ons met enkele personeelsleden in voor de vorming Genderinclusief (LGTBQIA+) Jeugdwerk van Wel Jong in de Ambrassade om onze kennis en alertheid hierrond te vergroten.  

Duurzaam bouwen aan JCW

SDG 9: Innovatie en duurzame infrastructuur
Met SDG 9: Innovatie en duurzame infrastructuur wilden we extra focussen op een algemeen duurzaamheidsbeleid op onze kampen en activiteiten. Daarnaast wilden we inhoudelijk ook kennis over technologie en duurzaamheid overbrengen naar onze deelnemers. Deze vond plaats door middel van de workshops: Dynamo Dino, ECO-Hovercrafts, Smart ECO-hovercrafts, Windturbines en ECO-helden en in het nieuw kamp Science Masters voor 12 tot 16 jarigen in samenwerking met VITO en de Gemeente Mol.

 

In 2022 startten we de Werkgroep Duurzaamheid op. Om duurzaamheid te begrijpen in de brede zin van het woord, kozen we ervoor om te werken aan de hand van de opgestelde SDG's (Sustainable Development Goals). De Verenigde Naties hebben in 2015 de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vastgesteld als de nieuwe mondiale agenda voor duurzame ontwikkeling tegen 2030. Deze doelstellingen worden geadverteerd als de wereldwijde doelen voor duurzame ontwikkeling. Zo willen we onze jaarthema's elk jaar koppelen aan twee SDG's waar we dat jaar extra op focussen. Voor 2022 werden dat:

Samen zijn

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn
Na twee jaar van isolatie en afstandsregels vonden we het belangrijk om elkaar terug te vinden, om weer te genieten van gezellig samenzijn. Uit dit initiatief ontstond een plezierig en gezellig funweekend voor vrijwilligers vol plezier, en evenzo richten al onze andere activiteiten bij JCW zich niet alleen op wetenschap en cultuur, maar ook op samenzijn, gezamenlijk spelen, nieuwe mensen ontmoeten en vriendschappen sluiten.

Water en Kust

SDG 14: Leven in het water
Door middel van ons nieuw internationaal kamp Dynamic Coast dat plaatsvond in Oostende kozen we voor SDG 14: Leven in het water. Dit kamp focuste op duurzaamheid binnen de Belgische kust industrie. Ze dachten samen met deelnemers uit landen als Slowakije, Luxemburg, Spanje, Italië en Finland na over een groene toekomst. Ze werden geïnspireerd door verscheidene workshops en activiteiten over onder andere onderzoek in microplastics op het strand, een kookworkshop met zeewier en een feestje bouwen met zelfgewonnen energie.

Dit inspireerde ons ook voor andere activiteiten als de wetenschapsdagen in Brussel en activiteiten tijdens Rozemaai die het thema (w)onderwaterwereld verkenden door onder andere waterdieren te ontdekken, te leren over waterzuivering en waterverspilling, een bezoek aan het rioleringssysteem in Brussel en nog vele andere interessante waterweetjes.