Hoe weten planten wanneer ze moeten bloeien?

Planten hebben geen kalender, dus hoe weten ze wanneer ze moeten bloeien? Hierbij speelt de temperatuur een belangrijke rol. Voor het openspringen van de knoppen van bijvoorbeeld tarwe en appelbomen is eerst een lange periode van kou nodig: de winter. Maar het belangrijkste bloeisignaal komt voort uit het kunnen waarnemen van de lengte van de dag.

Planten doen dat met het eiwit fytochroom. Dit eiwit komt in twee vormen voor: ´Pr´ en ´Pfr´, waarvan alleen de laatste biologisch actief is. Overdag wordt Pr onder invloed van zonlicht omgezet in Pfr, terwijl ´s nachts het omgekeerde proces plaatsvindt.

Als de dagen langer worden, is er ´s nachts steeds minder tijd om Pfr om te zetten in Pr, terwijl er overdag meer tijd is om het omgekeerde proces uit te voeren. Dat heeft tot gevolg dat de ochtendconcentratie van het actieve Pfr steeds groter wordt. Als die ochtendconcentratie boven een bepaalde drempelwaarde komt, worden er in de plant allerlei biologische processen geactiveerd. Zoals de productie van hormonen, die de plant aanzetten tot bloeien.

Je kunt dus ook zeggen dat het tijdstip van bloei daglengte-gevoelig is.

Bron: Quest scheurkalender 2018, G+J Media Nederland C.V.