Hoe gaan astronauten naar het toilet?

Een vraag van Noor, 13 jaar

Het toilet in een spaceshuttle of in het ISS (internationaal ruimtestation) verschilt eigenlijk niet zoveel van een toilet op aarde. Er zijn gewoon wat aanpassingen, die allemaal te maken hebben met de gewichtloze toestand waarin alles moet gebeuren.

Zo zijn er aan de voeten beugels voorzien, waarin de astronaut zijn voeten kan haken zodat hij niet omhoog zweeft. Ter hoogte van de dijen zijn er ook beugels die gebruikt kunnen worden, met hetzelfde doel. Het toilet werkt niet met water, maar met lucht die tijdens het gebruik alles in een afvoerbuis zuigt. Water zou veel te gevaarlijk zijn want in een ruimteschip mag je echt geen rondzwevende druppels hebben.

Vooraan de bril van het toilet bevindt zich een soort plasbuis die urine opvangt en via een luchtstroom afvoert. Die is zo ontworpen dat zowel mannen als vrouwen ze kunnen gebruiken. Vaste afvalstoffen worden in een container verzameld die na de landing geledigd wordt. Urine wordt in de ruimte geloosd (bij een shuttle) of gerecycleerd (in het ISS).

Deze vraag werd beantwoord door Prof.dr. Paul Hellings van KU Leuven.

Heb je ook een vraag? Klik op onderstaande knop en stel je vraag aan de experten.