20 jaar JCW: de eeuwige J

door Michael Delbeke

Met de regelmaat van de klok wordt de wetenschap aangegrepen om de eeuwige jeugd te proberen behouden. Sommige verhalen en legendes daarover, zoals de Fontein van de Eeuwige Jeugd, maken deel uit van ons cultureel erfgoed. JCW, dat zoals haar naam het zegt de aspecten Jeugd, Cultuur en Wetenschap bundelt, zette alvast een mooie stap richting eeuwige jeugd door afgelopen weekend haar twintigste verjaardag te vieren.

Twintig jaar, dan ben je natuurlijk nog steeds in de fleur van je leven. Zo ook JCW: de jeugdvereniging, die bovengenoemde aspecten tot uiting brengt dankzij tal van workshops en (inter)nationale ontmoetingen, vertoont nog geen spatje veroudering en groeit nog steeds jaar na jaar. Met dank aan een niet-aflatende stroom aan nieuwe vrijwilligers, die rechtstreeks afgetapt wordt uit de pool van voormalige deelnemers. Zelfs wie de maximumleeftijd voor deelnemers nog niet bereikt heeft, zet zich soms al in als begeleider. Zo ook de 16-jarige Jonas, voor wie begeleider worden een logische stap was. “Voor sommige activiteiten was ik al te oud geworden. Gelukkig is daar een simpele oplossing voor: begeleider worden. Zo kan ik nog steeds aan JCW verbonden blijven”, getuigt hij.

Dat Jonas op net geen 100 kilometer van het JCW-hoofdbureau in Vilvoorde woont, hoeft niet eens een probleem te zijn. Het netwerk van JCW is in 20 jaar tijd immers zo uitgebreid dat het overal ten lande workshops houdt. Sinds kort wappert de JCW-vlag ook in het Vlaams-Brabantse Dworp, want in maart hield JCW er al een vervroegd verjaardagsfeest om alle (oud-)vrijwilligers te bedanken voor hun tomeloze inzet. JCW-voorzitster Anne-Lize Kochuyt, die voor één keer uit de schaduw trad en de aanwezigen verblijdde met een pakkende speech, noemde diversiteit als één van de katalysators van de uitstekende werking van JCW. Door niet alleen in de deelnemers- en personeelspoel, maar ook in het aanbod voluit in te zetten op diversiteit, is JCW er altijd in geslaagd om mee te drijven op de nieuwste innovaties en zo voor iederéén wel wat wils in het programma-aanbod te hebben. 

Voor elk wat wils, dat was uiteraard ook van toepassing op het programma tijdens het verjaardagsfeest op 16 maart. Er was uiteraard de heerlijke verjaardagstaart en de gezellige barbecue ’s avonds, maar om de eetlust op te wekken stond er heel wat op het programma. Zo konden de gasten naast een JCWandelen met Geocach, hun hersenen doen kraken in een escape room, een wetenschapsshow bijwonen en zeefdrukken op een draagtas. Tussendoor was er mogelijkheid om met een hapje en een drankje bij te praten met oude bekenden en/of nieuwe contacten te leggen (de deelnemerspool is groot, zo u weet). De heugelijke dag was in een oogwenk voorbij, maar gelukkig was er mogelijkheid om na de aansluitende avondfuif in Dworp te blijven overnachten – kwestie van het feest nog wat langer te laten duren. En voor de échte volharders was er op zondagmorgen nog een lasergame. Ach, we zijn natuurlijk allemáál volharders, want eens de JCW-microbe je te pakken heeft, laat ze je niet meer los. Het zal wellicht een microbe uit die Fontein der Eeuwige Jeugd zijn.

"Gelukkige verjaardag JCW!"