Waarom denk je soms dat je telefoon trilt, terwijl dat niet zo is?

Als je je GSM vaak in je broekzak draagt, of op een andere plaats op je lichaam, dan ken je het fenomeen waarschijnlijk wel. Je telefoon lijkt te trillen, maar als je hem pakt, blijkt hij helemaal niet te zijn afgegaan. Sterker: hij blijkt soms helemaal niet in je zak te zitten!

Het wordt een trillusie, ofwel een tril-illusie of fantoomtrilling genoemd. Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Maar de theorie is dat hier bepaalde sensorische stimulaties, zoals kleding die je lichaam raakt of kleine spiersamentrekkingen, door het brein verkeerd worden geïnterpreteerd. Je hersenen zijn door lang telefoongebruik zo gespitst geraakt op trillingen, dat ze kleine bewegingen die ze niet kunnen plaatsen automatisch aanvullen tot een gevoel van een trillende telefoon. Je kunt het vergelijken met het zien van een gezicht in een wolk, of met die enge man in de schaduw die een bewegende tak blijkt te zijn.

Ons brein heeft de aangeboren neiging om betekenis te zoeken in willekeurige ruis. Daarbij is het met name gespitst op dingen die voor ons belangrijk zijn. Liever af en toe een vals alarm,  dan misschien een potentiële aanvaller (of telefoontje) missen.

 

Bron: Quest scheurkalender 2018, G+J Media Nederland C.V.