Krijg je popcorn als de bliksem op de maïs inslaat?

Een vraag van Katrien, 8 jaar.

Wat een toffe vraag! Je bent niet de enige die met bliksem popcorn wil proberen te maken. Een Canadese keten van filmzalen maakte een gigantische bak maïs met een bliksemafleider erin. Die hebben ze op een veld gezet, op een plaats waar het vaak onweert en dus ook bliksemt. Helaas hebben ze de bak na een tijd weggehaald, vóór de bliksem er was ingeslagen. Dus nu kennen we het antwoord nog niet.

Met maïskorrels die nog aan de plant hangen, zal het niet lukken. De maïs die gebruikt wordt voor popcorn is een andere soort dan wat er op de meeste velden staat: de korrels waar popcorn van gemaakt wordt zijn kleiner en harder. De maïskorrels worden normaal eerst wat gedroogd (maar niet helemaal, want het is juist het water in de korrels dat bij opwarming stoom wordt en er zo voor zorgt dat de korrel openklapt). En om popcorn te maken moeten de korrels meer dan een minuut verhit worden. Een blikseminslag is zeer kort, en zal ze eerder verbranden.

In elk geval zal één blikseminslag niet veel korrels raken. Een heel veld vol popcorn zit er dus al zeker niet in. Bij mijn weten is het dus niet mogelijk om met bliksem popcorn te maken. Maar dat maakt popcorn niet minder lekker of leuk om te maken. Wist je trouwens dat popcorn al duizenden jaren bestaat?

Deze vraag werd beantwoord door Prof. dr. Sylvia Wenmackers. Zij is onderzoeksprofessor in de wetenschapsfilosofie aan de KU Leuven, gespecialiseerd in de grondslagen van kansrekening en fysica.

Heb je ook een vraag? Klik op onderstaande knop en stel je vraag aan de experten.