Bijzzzonder - vanuit je eigen kot/tuin

Kom te weten wat deze diertjes zo bijzonder maakt.

Met zelfgemaakte zaadbommen zetten jullie thuis de missie verder om de bijen te redden!

 

Insect

Een bij is een insect met een DRIEdelig, harig lijfje (kop, borststuk, achterlijf) in de kleuren lichtbruin-bruin, VIER vliezige vleugels en ZES pootjes.

Welke van deze 3 is de bij?

Afbeeldingsresultaat voor bee

Soorten bijen

Wetenschappers hebben meer dan 20.000 soorten bijen ontdekt. De meeste soorten zijn solitaire bijen.

Solitaire bijen zijn bijen die alleen leven. Ze zoeken hun eigen voedsel en bouwen hun eigen nest. Ze zoeken ook naar nectar bij bloemen, maar eten deze onmiddellijk op.

Honingbijen leven in groepen. De honingbij is meester in het verzamelen en verspreiden van stuifmeelkorrels. De honingbij zoekt bij dezelfde soorten bloemen nectar. Nectar is de zoete stof die bijen uit bloemen halen. Ze zuigen de nectar met hun lange tong uit het diepste van de bloemen. Ze dragen de nectar naar hun nest waar ze er honing van maken. Honing blijft langer goed dan nectar.

 

In een bijenkolonie zijn er verschillende soorten bijen. Een mannetje wordt een dar genoemd. De vrouwtjes zijn werkbijen. Ze hebben allemaal verschillende taken. In elk nest is er 1 koningin. Dit is de grootste bij. Wanneer er te veel bijen in een nest zijn, neemt de koningin een grote groep bijen mee om een ander nest te zoeken. Zo’n grote groep wordt een zwerm genoemd. Een andere bij wordt dan de nieuwe koningin.

Afbeeldingsresultaat voor bijenkolonie 

 

Bijzzzondere beestjes

Behalve dat bijen honing maken, die natuurlijk overheerlijk is om op brood te smeren, zijn ze ook voor een groot deel verantwoordelijk voor ons groente en fruit. Ze bestuiven ruim 70% van onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien, amandelen en appels eten.

bij.jpg 

Veel planten – ook gewassen in fruit-, groenten- en zaadteelt – dragen pas vruchten nadat insecten het stuifmeel van de ene bloem naar de andere hebben overgebracht.

Door de bijtjes vele en verschillende bloemen bestuiven krijgen we ook een mooier landschap.

Bijendans

Bijen tonen elkaar waar het voedsel zich bevindt aan de hand van een dans. Karl Von Frisch was diegene die deze ontdekking deed. Hij kreeg hiervoor de Nobelprijs.

Wanneer sociale bijen een goede bron van nectar of stuifmeel vinden, vertellen ze dit aan de andere bijen in de kolonie. Honingbijen dansen om nestgenoten naar het voedsel te leiden.

   

Zzzzonder de bij

De bijen zijn in de problemen. Zowel in de stad als op het platteland vinden bijen te weinig voedsel. Eenzijdige landbouw, bestrijdingsmiddelen en ziektes maken het leven van de bij ook niet gemakkelijker. Hierdoor gaan er ieder jaar een hele hoop bijen dood.

 

"Als de bij sterft, heeft de mens nog maar vier jaar te leven."

Bijzzzonder voedsel

Heel wat voedsel is afhankelijk van de bestuiving van de bijen. Wat blijft er over van ons bord, mochten er geen bestuivende dieren meer zijn? (geen bijen of andere insecten)

Red de bij!

Wat kunnen we voor de bijen doen?

- minder bestrijdingsmiddelen gebruiken

- zorgen voor meer variatie van voedsel voor de bijtjes

- zorgen voor plekjes waar de bij kan wonen

Om de bijtjes te helpen gaan we voor meer bloemetjes zorgen!

Zaadbommen maken voor de bijen

Maak je eigen bijenhotel en word hoteleigenaar!

We nemen een wc-rolletje en een geel papier. We tekenen af tot waar het wc-rolletje komt en knippen het gele papiertje uit. Het gele papier plakken we rondom het wc-rolletje. We knippen een zwart papier in dunne reepjes en plakken deze op het gele rolletje zoals de strepen op een bij.

Met een zwarte stift tekenen we het gezichtje. Het enige wat er nu nog ontbreekt zijn voelsprieten en vleugeltjes. Met crêpepapier maken we de vleugeltjes en plakken deze vast aan het kartonnetje.Van pijpenragers maken we de voelsprieten, deze plakken we aan de binnen kant van het rolletje vast. En ons bijtje is klaar!

*Als extraatje kunnen we er nog een touwtje doorsteken om het bijtje te laten rond vliegen.

Wat weet jij, over de bij?

Workshop Bijzzzonder!

Wetenschapsdagen: Groene Vingers!